Videó felvételek készítése telefonnal és feltöltése a YouTube-ra

Időközönként szükség lehet hangszeres/énekes produkció felvételének elkészítésére, amelynek célja lehet egy vizsga videó elküldése vagy csak a darab pillanatnyi állapotát tükröző munkaanyag létrehozása. Ennek a folyamatnak a legegyszerűbb módja:

 1.  Válaszd ki a megfelelő helyszínt a videó elkészítéséhez!
  Tipp: Érdemes kerülni az ellenfényt, pl. a háttérben lévő ablakot. Ügyelj a felvétel alatt a megfelelő, alkalomhoz illő ruházatodra!
 2. Rögzítsd a felvevő eszközt lehetőleg egy állvány segítségével! Ügyelj a fekvő tájolásra és fordítsd el a telefont 90 fokkal!
  Tipp: Egy három lábú mini állvány nagy segítség lehet akár a zongora szélén való rögzítéshez is. Ez nagy mértékben megkönnyíti a zenetanulást és az oktatást is.
 3. Készítsd el a videó felvételt telefon/tablet vagy más egyéb alkalmas eszköz segítségével!
  Tipp: Jobb minőséget eredményezhet külső mikrofon használata.
 4.  Készítsd el a felvételt!
  Tipp: Érdemes a hosszabb zeneművek esetében külön felvenni az egyes tételeket.
 5. Töltsd fel a videót a YouTube csatornádra! Ügyelj a „láthatósásgra” és válaszd a nem listázott/nem nyilvános beállítást annak érdekében, hogy csak azok láthassák a felvételt, akiknek elküldöd a linket!
  Tipp: A havi videó láthatóságát érdemes privátra állítani 2-3 hét után, de a félévi/év végi vizsgák felvételeit a következő tanév elejéig érdemes elérhetővé hagyni.
  A feltöltött videó neve az előadott darab/produkció címe legyen (pl: Beethoven: c-moll „Pathetique” Szonáta Op.13 – I. tétel vagy C. Baudelaire: Egy dög).
 6.  Több felvétel esetén szervezd a videókat lejátszási listába! A lejátszási lista neve a tanuló és a tantárgy neve legyen (pl. Kiss Ákos – Gitár főtárgy)
 7. A felvételt/lejátszási listát a oszd meg a Google Tanteremben vagy más felületen!
  Tipp: Google Tanterem esetén lehetőleg a tanár által létrehozott feladat alá töltsd fel a linket, hogy ne a falra kerüljön!