Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazz történetének kiemelkedő személyisége volt. A szakma a legjobb magyar altszaxofonosként tartotta számon.

1944-ben született Kiskunhalason, tizenöt éves korában zenekart alapított Szakcsi Lakatos Bélával és Lakatos Pecek Gézával. 1960-tól Ungár Istvánnál tanult, majd 1963-64-ben Garai Attila akkor rendkívül népszerű jazz együttesében játszott. Ezzel a zenekarral szerepeltek 1964-ben Svédországban a Landskronai fesztiválon. 1964 végétől Kovács Andorral és Kőrössy Jánossal játszott, majd 1965-től a Pege Kvartett tagja lett.

1966-tól kezdve harminc éven át nagyon sok helyen lépett fel külföldön (Németország, Amerikai Egyesült Államok, Norvégia, Olaszország), és az USA-ban lemezfelvételt is készített Karl Ratzerrel. Magyarországon először 1964-ben került a Magyar Jazz Antológiára, de itthon sajnos méltatlanul kevés felvétel készült vele, önálló lemeze nem jelent meg. Az 1980-as és 1991-es években főként Vukán György különböző albumain szerepelt.

A ’90-es évek elejétől több Pege Aladár CD-n is hallható volt játéka, két felvétel erejéig szerepelt 1995-ben az Oláh Kálmán Sextet bemutatkozó lemezén is. Halála előtt Pege Aladár Workshop válogatásának hét felvételén, majd a Creative Art Ensemble tizedik születésnapjára megjelentetett Iberián is hallható, nagyzenekari kísérettel.

1997-ben, ötvenkét éves korában hunyt el, nem sokkal később a Magyar Jazz Szövetség poszthumusz Szabó Gábor életműdíjjal tüntette ki. Ablakos Lakatos Dezső játéka, zenei felfogása máig nagy hatással van a fiatal jazzmuzsikosokra.

A róla elnevezett Jazz Előadóművészi Ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez.

Forrás:

www.info.bmc.hu